A kárbejelentés menete

2024-05-06 13:12

A kárbejelentés menete az a folyamat, amely a káreseménytől a kártalanításig vezető lépések sorozatát jelenti.

A kárbejelentés menete egyszerűen és érthetően

Mi a kárbejelentés?

A kárbejelentés során Ön tájékoztatja a biztosítóját a bekövetkezett káreseményről. Ez elindítja a kártérítési folyamatot, melynek során a biztosító megvizsgálja a bejelentést, és eldönti, hogy fedezi-e a kárt a biztosítási szerződés.

Fontos: A kárbejelentést mielőbb tegye meg, a határidők betartásával, a megfelelő formában és a szükséges információkkal.

A kárbejelentés főbb lépései:

 1. Helyszíni intézkedések: Biztosítsa a helyszínt, ha szükséges, hívjon rendőrt, és gyűjtse össze a szükséges dokumentumokat (pl. baleseti jegyzőkönyv, fényképek, tanúk elérhetősége).
 2. Adatgyűjtés: Gyűjtse össze a szükséges információkat és dokumentumokat a balesetről, a gépjárművekről, a vezetői engedélyéről, a biztosítási szerződésről, a kárt okozó félről, és a sérült járművekről.
 3. Kárbejelentés: Jelentse be a kárt a biztosítójának telefonon, online, vagy személyesen. Adja meg a káresemény adatait és a biztosítási szerződésre vonatkozó információkat.
 4. Kapcsolattartás a biztosítóval: Kövesse a biztosító utasításait, adja meg a szükséges adatokat, és működjön együtt a kárszakértővel.
 5. Kárfelvétel: A biztosító kárszakértője felméri a kárt a helyszínen.
 6. Kárrendezés: A kárfelvétel után a biztosító meghatározza a kártérítés összegét, és kiutalja Önnek a pénzt.

Milyen módokon teheti meg a kárbejelentést?

 • Telefonon: A biztosító társaság ügyfélszolgálatán
 • Online: A biztosító társaság weboldalán
 • Személyesen: A biztosító társaság ügyfélszolgálati irodájában
 • Papíron: A biztosító társaság által küldött kárbejelentő nyomtatvány kitöltésével

Fontos: A kárbejelentés megtételéhez a biztosítójának kell bejelentenie a kárt. Ha nem tudja, hogy melyik a biztosítója, akkor a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján megtalálhatja a biztosítók elérhetőségét.

A kárbejelentés határideje:

A határidő a káresemény típusától függ. Általában a kárt a lehető leghamarabb kell bejelenteni a biztosítójának. Bizonyos esetekben (pl. bűncselekmény) a rendőrségen is be kell jelenteni a kárt. A pontos határidőt a biztosítási szerződés tartalmazza.

A kárbejelentés formája:

A kárt telefonon, online, vagy személyesen be lehet jelenteni a biztosítójának. A legtöbb biztosító online kárbejelentő felületet is biztosít a honlapján.

Tippek a gyors és zökkenőmentes kárbejelentéshez:

 • Gyűjtse össze a szükséges információkat és dokumentumokat.
 • Jelentse be a kárt mielőbb.
 • Legyen pontos és tényszerű a bejelentés során.
 • Működjön együtt a biztosító társasággal a kárfelvétel során.
 • Tartsa a kapcsolatot a biztosító társasággal a kártérítési eljárás során.

Ne feledje: A kárbejelentés menete bonyolultnak tűnhet, de a biztosítója segíteni fog Önnek a folyamatban. A lényeg, hogy mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket, és pontosan adja meg a szükséges információkat.

Ha már alaposan körül járta a kárügyintézés és a károk témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője, mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kárszakértői állás

2024-06-08 09:27

A kárszakértő biztosítási társaságokat, kárt szenvedett ügyfeleket, vagy más megbízókat segít a káreseményekkel kapcsolatos vizsgálatokban, értékelésekben és tanácsadásban. A kárszakértő feladata a kár mértékének megállapítása, a károk okainak és körülményeinek kivizsgálása, valamint a helyreállítási költségek becslése.

Elolvasom

Bonus-malus lekérdezés

2024-06-08 09:19

A bonus-malus besorolás kulcsfontosságú a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának meghatározásában. Ez a besorolás díjkedvezményeket ad a kármentes vezetésért, míg balesetek esetén pótdíjat von maga után. A bonus-malus lekérdezés során megtudhatja, mennyit kell fizetnie a kötelezőért, és nyomon követheti a besorolása változását.

Elolvasom

Casco Biztosítás jelentése

2024-06-05 14:15

A casco biztosítás jelentése: egy járműbiztosítási forma, amely a "casualty" és "collision" angol szavak kombinációjából származik, és fedezetet nyújt a biztosított jármű károsodásaiért, tekintet nélkül a felelősség kérdésére.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024