A kötelező biztosítás felmondása

2024-05-06 13:12

A kötelező biztosítás felmondása Magyarországon meghatározott előírások szerint valósulhat meg. Ez akkor lehetséges, ha a járművet már nem az eredeti tulajdonos tartja üzemben, biztosítóváltás esetén, a jármű forgalomból történő kivonása során, vagy annak értékesítésekor.

A kötelező biztosítás felmondása: A lényeg tömören

Fontos: A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása jogi következményekkel járhat, ezért körültekintően kell eljárni.

Mikor mondhatja fel a KGFB-t?

 • Évfordulón: Legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt. 2010 előtti szerződéseknél egységes évforduló (január 1.), 2010 utániaknál a szerződéskötés napjától 1 év múlva.
 • Érdekmúlás: Eladás, forgalomból kivonás, tulajdonosváltás, megsemmisülés esetén. 30 napon belül kell elindítani a felmondást.
 • Közös megegyezés: Ritka, de lehetséges a díjemelést megelőzően.

Lépések a felmondáshoz:

 1. Tájékozódjon: Ellenőrizze az évforduló dátumát, kalkuláljon új ajánlatokkal.
 2. Töltse ki a felmondási nyilatkozatot: Adja meg az adatait, a gépjármű adatait, a felmondás okát és dátumát.
 3. Juttassa el a nyilatkozatot a biztosítóhoz: Postán, e-mailben, vagy személyesen. Eredeti példányt, aláírva küldjön! Legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt kell beérkeznie.
 4. Kövesse nyomon a felmondást: Várjon visszaigazolást a biztosítótól.

Fontos szempontok:

 • Határidők: Betartásuk elengedhetetlen.
 • Dokumentáció: Felmondási nyilatkozat, érdekmúlás esetén további dokumentumok (pl. eladási szerződés).
 • Folyamatos biztosítás: Ne maradjon fedezetlen a gépjármű!
 • Díjak: Évfordulón díjmentes, azon kívül díjköteles lehet.
 • Tájékozódás: Ellenőrizze az évforduló dátumát, hasonlítsa össze az ajánlatokat, forduljon biztosítóhoz/szakértőhöz bizonytalanság esetén.
 • Jogszabályok: A hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.
 • Kommunikáció: Tartsa a kapcsolatot a biztosítóval, őrizze meg a dokumentumokat.

Ne feledje: A KGFB felmondása felelősségteljes feladat. A fenti szempontok betartásával elkerülheti a kellemetlenségeket és jogi következményeket.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kárenyhítés

2024-06-06 19:55

A Kárenyhítés olyan tevékenység, amely a már megtörtént károk vagy biztosítási események negatív következményeit hivatott mérsékelni. Ez a feladat a kármegelőzéstől eltérően, szerződéses megállapodás nélkül is kötelező érvényű a károsult számára, a polgári jogi előírásoknak megfelelően.

Elolvasom

Kötelező biztosítás rendszám változás esetén

2024-06-09 13:30

A kötelező biztosítás rendszámváltozás bejelentése az Ön felelőssége. A pontos és naprakész adatokkal biztosíthatja a zökkenőmentes biztosítási védelmet és a gyors kártörténet-kezelést.

Elolvasom

Utasbiztosítás hajóútra

2024-06-16 10:40

A hajóutazás egy komoly elhatározás és csodálatos élmény lehet, de fontos, hogy biztonságosan utazzunk. A váratlan események komoly problémákat okozhatnak, ezért elengedhetetlen az utasbiztosítás hajóútra kötése.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024