A Kötelező Biztosítás Igazolása

2024-05-06 13:12

A Magyarországon forgalomban lévő valamennyi gépjárműre kötelező a gépjármű-felelősségbiztosítás (kötelező biztosítás) megléte. A biztosítás célja, hogy kártérítést nyújtson az okozott károkért. A digitalizációnak köszönhetően a biztosítók online felületeken keresztül kezelik az adatokat, így már nem is küldenek papír alapú igazolást.

A Kötelező Biztosítás Igazolása: Minden, Amit Tudnia Kell

A Magyarországon forgalomban lévő valamennyi gépjárműre kötelező a gépjármű-felelősségbiztosítás (kötelező biztosítás) megléte. A biztosítás arra szolgál, hogy kártérítést nyújtson az okozott károkért. De hogyan igazolhatjuk a kötelező biztosítást, ha a rendőr megállít, vagy ha eladjuk az autónkat?

A kötelező biztosítás igazolása régen és ma:

 • Régen: A kötelező biztosítást papír alapú igazolással lehetett igazolni. A biztosítók a szerződéskötés után küldtek egy igazoló lapot, amit be lehetett tenni a forgalmi engedélybe. Ezen kívül a biztosítási kötvény, a feladott csekk (a díjfizetést igazoló csekk) vagy a külföldön használatos zöldkártya is szolgálhatott igazolásként.
 • Ma: A digitalizációnak köszönhetően a kötelező biztosítás igazolása sokat egyszerűsödött. A biztosítók online felületeken keresztül kezelik az adatokat, így már nem is küldenek papír alapú igazolást. A rendőrség a rendszámszám alapján ellenőrzi a kötelező biztosítás meglétét, így igazolásra már nincs szükség.

Mikor lehet mégis szükség a kötelező biztosítás igazolására?

 • Gépjármű vásárlás utáni ügyintézés: Ha gépjárművet vásárolt, a kormányhivatali ügyintézéshez igazolni kell a kötelező biztosítás meglétét. Ekkor az ajánlatot érdemes magával vinni, mert azzal igazolható a szerződéskötés.
 • Biztosítási igazolás kérése: Bár a rendőrség online ellenőrzi a kötelező biztosítást, van lehetőség biztosítási igazolás kérésére a biztosítójától. Ezt online vagy személyesen is megteheti. Az igazolás hasznos lehet külföldi utazás során, vagy ha bármilyen okból mégis szükség lenne a kötelező biztosítás papír alapú igazolására.

Fontos tudnivalók:

 • A kötelező biztosítás megléte kötelező minden Magyarországon forgalomban részt vevő gépjárműre.
 • A rendőrség a rendszámszám alapján ellenőrzi a kötelező biztosítást, így igazolásra általában nincs szükség.
 • Két esetben lehet szükség a kötelező biztosítás igazolására: gépjárművásárlás utáni ügyintézéskor és biztosítási igazolás kérésekor.
 • A biztosítási igazolást online vagy személyesen is kérhetjük a biztosítónktól.
 • A kötelező biztosítás meglétét mindig igazolni tudni kell.
 • A kötelező biztosítás nélkül nem szabad forgalomba vinni a gépjárművet.
 • A kötelező biztosítás hiánya bírságot vonhat maga után.

Ne feledje: A kötelező biztosítás nem csak a jogszabályok betartása miatt fontos, hanem azért is, mert anyagi védelmet nyújt az okozott károkért. Ezért fontos, hogy mindig érvényes kötelező biztosítással rendelkezzünk.

Hogyan igazolható a kötelező biztosítás?

 • Online: A legtöbb biztosító társaság honlapján lehet lekérdezni a kötelező biztosítás meglétét.
 • Telefonon: A biztosító ügyfélszolgálatán telefonon is lehet érdeklődni a kötelező biztosítás meglétéről.
 • Személyesen: A biztosító ügyfélszolgálatán személyesen is lehet kérni igazolást a kötelező biztosítás meglétéről.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Bonus-malus rendelet

2024-05-31 18:22

A bonus-malus rendelet alapján a biztosítók a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) díját úgy állapítják meg, hogy megnézik az ügyfél előző biztosítási időszakának kártörténetét. Ez alapján döntik el, hogy melyik bonus-malus osztályba sorolják be az ügyfelet, ami azt jelenti, hogy milyen kedvezményeket vagy pótdíjakat kell fizetnie a következő biztosítási időszakra.

Elolvasom

Kárenyhítés

2024-06-06 19:55

A Kárenyhítés olyan tevékenység, amely a már megtörtént károk vagy biztosítási események negatív következményeit hivatott mérsékelni. Ez a feladat a kármegelőzéstől eltérően, szerződéses megállapodás nélkül is kötelező érvényű a károsult számára, a polgári jogi előírásoknak megfelelően.

Elolvasom

Bonus-malus besorolás kalkulátor

2024-06-08 11:07

A kötelező biztosítás bonus-malus besorolása: Ismerje meg a lényeget! Szeretné tudni, mennyibe fog kerülni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (KGFB)? A bonus-malus besorolás kulcsfontosságú szerepet játszik a díj meghatározásában. De mi is ez pontosan, és hogyan befolyásolja Önt? A Bonus-malus besorolás kalkulátor egy online eszköz, amellyel becsülheti a KGFB díját a bonus-malus besorolása alapján.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024