A kötelező biztosítás mit fedez és mire nem terjed ki?

2024-05-06 13:12

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) egy olyan kötelező biztosítás, amely fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosított jármű okoz másoknak a forgalomban. Ez a biztosítás minden Magyarországon forgalomban lévő gépjárműre kötelező, függetlenül attól, hogy milyen típusú járműről van szó (személygépkocsi, motorkerékpár, teherautó, stb.).

A kötelező biztosítás mit fedez és mire nem terjed ki?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) egy olyan elengedhetetlen biztosítás, amellyel minden Magyarországon forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie kell. Célja, hogy védelmet nyújtson Önnek abban az esetben, ha Ön okoz kárt másoknak a járműve üzemeltetése során.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kötelező biztosítás nem terjed ki mindenre. Íme néhány példa arra, hogy mire nem:

  • A saját gépjárművében keletkezett károk: A kötelező biztosítás nem fedezi az Ön autójában keletkezett károkat, ha Ön volt a baleset okozója. Ezen károk fedezésére casco biztosítást kell kötnie.
  • Személyes sérülések: A kötelező biztosítás kizárólag az anyagi károkat téríti meg. Ha Ön a baleset során személyi sérülést szenved, akkor a kártérítésért saját magának kell felelnie.
  • Bizonyos kiegészítő szolgáltatások: A kötelező biztosítás alapcsomagja nem tartalmazza a kiegészítő szolgáltatásokat, mint például a helyszíni segítségnyújtás vagy a jogvédelem. Ezek a szolgáltatások további díj ellenében kérhetők.

Fontos megérteni, hogy a kötelező biztosítás nem minden káresetre térít. Íme egy rövid összefoglaló a fedezetről és a kizáró okokról:

Mit fedez a kötelező biztosítás?

  • Személyi sérülések: A balesetet szenvedett személyek gyógykezelési és kártérítési költségeit.
  • Anyagi károk: A balesetet szenvedett másik járműben és egyéb tárgyakban okozott károkat.
  • Környezeti károk: A baleset következtében keletkezett környezeti károkat.

Mit nem fedez a kötelező biztosítás?

  • A károkozó járműben keletkezett károk: A kötelező biztosítás nem téríti a balesetet okozó járműben keletkezett károkat.
  • Bizonyos balesetek: A biztosítás nem térít, ha a balesetet a károkozó szándékosan okozta, alkoholt vagy drogot fogyasztott vezetés közben, vagy nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel.
  • Egyéb károk: A kötelező biztosítás nem téríti a balesettel nem összefüggő károkat, mint például a lopás, vandalizmus vagy tűz okozta károkat.

Fontos: A kötelező biztosítás minimális védelmet nyújt. Amennyiben Ön is szeretné megvédeni magát a fenti esetekben bekövetkező károktól, casco biztosítás megkötését is fontolóra veheti.

Összefoglalva: A kötelező biztosítás elengedhetetlen a közúti közlekedésben való részvételhez, de fontos tisztában lenni a fedezet korlátaival is. Ha további kérdése van a kötelező biztosítással kapcsolatban, forduljon biztosítási tanácsadójához.

Ne feledje, a kötelező biztosítás megkötése nem csak kötelezőség, de egyben felelősségvállalás is a közlekedésben részt vevők iránt.

Ha bővebben szeretne tájékozódni a kötelező biztosításról, javasoljuk, hogy keresse fel a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapját (https://mabisz.hu/), vagy forduljon egy megbízható biztosítási ügynökhöz.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) minden Magyarországon forgalomban lévő járműre kötelezően megkötendő. Fő célja, hogy a biztosított jármű üzemeltetése során másoknak okozott károkat fedezze.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

A kötelező biztosítás ellenőrzése

2024-06-06 18:42

A kötelező biztosítás ellenőrzése különböző csatornákon keresztül hajtható végre, például a biztosító, az alkusz vagy a biztosító társaságok online ügyfélportáljain.

Elolvasom

Fedezetlenségi díj elévülése

2024-06-08 10:11

A fedezetlenségi díj egy olyan büntetés, amit akkor kell megfizetnie, ha gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a forgalomban.

Elolvasom

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia

2024-06-16 09:50

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia: Biztonságos utazás az utakon Az autós utazás külföldre rendkívül népszerű, hiszen szabadságot és kalandot ígér. Azonban a váratlan események bárhol, bármikor bekövetkezhetnek, ezért fontos, hogy felkészüljünk a kockázatokra. Az utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia ebben nyújthat segítséget, biztosítva a gondtalan utazást.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024