A kötelező biztosítás nélküli károkozás és súlyos következményei

2024-05-06 13:12

A kötelező biztosítás nélküli károkozás súlyos anyagi és jogi következményekkel járhat, mind a vétlen fél, mind a károkozó számára.

A kötelező biztosítás nélküli károkozás és súlyos következményei

Gépjárművezetőként Ön is tisztában van vele, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megléte nem csupán jogszabályi előírás, de a felelősségteljes közlekedés alapfeltétele is. Amennyiben kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet, súlyos pénzügyi és jogi következményekkel kell számolnia.

Pénzügyi következmények:

 • Teljes mértékben felelőssé válik a baleset során keletkezett károkért:
  • Kárrendezés: Saját zsebből kell fedeznie a javítási költségeket, amelyek akár milliós tételeket is jelenthetnek.
  • Személyi sérülések: Súlyosabb esetekben a sérült fél gyógykezelésének, rehabilitációjának és kártérítésének költségei is a nyakába szakadnak, ami több tízmillió forintos kötelezettséget is vonhat maga után.
  • Fedezetlenségi díj: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) százezres nagyságrendű bírságot szab ki a fedezetlenségért.
 • További anyagi terhek: A peres költségek, a jogi képviselet díja, és a kamatok tovább növelhetik a kárt.

Jogi következmények:

 • Súlyos pénzbírság: A rendőrség több százezer forintos bírsággal sújthatja a kötelező biztosítás nélküli járművezetőt.
 • Rendszám lefoglalása: A balesetet okozó jármű rendszámát lefoglalhatják, így nem vehet részt a forgalomban.
 • Forgalomból kivonás: Ismételt jogsértés vagy súlyos baleset esetén a járművet véglegesen kivonhatják a forgalomból.
 • Büntetőeljárás: Súlyos sérülés vagy haláleset okozása esetén büntetőjogi felelősségre is vonhatják.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek csak a legfőbb szankciók, további jogi következmények is felmerülhetnek. A kötelező biztosítás hiánya nem csak a károkozóra, de a vétlen sérültre is komoly hátrányokat róhat.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás nélküli károkozás súlyos következményekkel járhat. Ne kockáztasson, gondoskodjon érvényes KGFB-ről minden járműve esetében! A felelős gépjárműhasználat magában foglalja a érvényes kötelező biztosítás meglétét is.

Ne kockáztasson:

 • Mindig gondoskodjon érvényes kötelező biztosításról minden járműve esetében!
 • Vezessen körültekintően!
 • A balesetek súlyos következményekkel járhatnak, a kötelező biztosítás pedig anyagi biztonságot nyújt mindannyiunk számára.

A felelős gépjárműhasználat magában foglalja a érvényes kötelező biztosítás meglétét is. Ne feledje, a kötelező biztosítás nélküli károkozás súlyos következményekkel járhat. Mindig gondoskodjunk érvényes kötelező biztosításról, és vezessünk körültekintően!

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Lakásbiztosítás kárbejelentése

2024-06-12 12:20

A lakásbiztosítás kárbejelentése egy fontos lépés, amellyel a biztosított igényelheti a kártérítést a biztosítótól a káresemény bekövetkezése után. A gyors és egyszerű kárbejelentés kulcsfontosságú a kártérítés mielőbbi kifizetéséhez.

Elolvasom

Üzembentartói jog lemondása

2024-06-08 09:10

z üzembentartói jog lemondása egy lényeges lépés, amennyiben Ön már nem kívánja használni a gépjárművet, de nem is értékesíti. Fontos, hogy tisztában legyen a folyamat menetével és a felmerülő kötelezettségekkel.

Elolvasom

Lakásbiztosítás csonttörés fedezete

2024-06-11 18:45

Lakásbiztosítás csonttörés fedezete: Mire figyeljen? A lakásbiztosítás kiegészítő csonttörés szolgáltatása egyre népszerűbb, hiszen anyagi védelmet nyújt a váratlan balesetek okozta sérülések esetén.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024