A kötelező biztosítás szüneteltetése

2024-05-06 13:12

A kötelező biztosítás szüneteltetése praktikus megoldás lehet, ha hosszabb ideig nem használja a gépjárművét, de fontos megjegyezni, hogy csak bizonyos feltételek mellett lehetséges.

A kötelező biztosítás szüneteltetése: Fontos tudnivalók

Gondolkodott már azon, hogy szüneteltesse a kötelező biztosítását, mert hosszabb ideig nem fogja használni a járművét? Ez egy praktikus megoldás lehet, de fontos, hogy tisztában legyen a szüneteltetés feltételeivel és következményeivel. Íme egy összefoglaló a legfontosabb tudnivalókról:

Mikor szüneteltethető a kötelező biztosítás?

A kötelező biztosítás szüneteltetése csak akkor lehetséges, ha a járművet ideiglenesen kivonja a forgalomból. Ez a következő okok miatt történhet:

 • Külföldi tartózkodás
 • Meghibásodás
 • Műszaki vizsga hiánya
 • Egyéb okok (pl. eladásra kínálás)

Hogyan történik a szüneteltetés?

A szüneteltetéshez a következő lépésekre van szükség:

 1. Forgalomból való kivonás: Először ki kell vonnia a járművet a forgalomból a helyi Közlekedési Hatóságnál. A kérelemhez szükséges okmányokról a hatóság honlapján vagy személyesen tájékozódhat.
 2. Értesítse a biztosítót: Miután a forgalomból való kivonás megtörtént, haladéktalanul értesítse a biztosítóját a változásról, és kérje a kötelező biztosítás szüneteltetését. A biztosító általában kérni fogja a forgalomból kivonási igazolás másolatának bemutatását.
 3. Biztosítási kötvény frissítése: A biztosító frissíti a biztosítási kötvényt, hogy tükrözze a jármű forgalomból történő kivonását és a biztosítás szüneteltetését.

Mire kell figyelni a szüneteltetés során?

 • Biztosítási védelem: A szüneteltetés ideje alatt a jármű nem jogosult semmilyen biztosítási védelemre. Ez azt jelenti, hogy a biztosító nem térít semmilyen káreseményre.
 • Újbóli forgalomba helyezés: Amikor újra használni kívánja a járművet, ismét be kell jelenteni a forgalomba állítást, és újra kell aktiválni a kötelező biztosítást.
 • A szüneteltetés díja: A szüneteltetés általában díjmentes, de egyes biztosítók díjat számíthatnak fel a szolgáltatásért.
 • Kötelezettségek: A szüneteltetés nem mentesíti a kötelező befizetések alól, azaz a díjat a szüneteltetés ideje alatt is meg kell fizetni a biztosítónak.

Fontos: A szüneteltetés során mindig kövesse a biztosító és a helyi közlekedési hatóságok pontos előírásait. Javasolt előzetesen tájékozódni a folyamat pontos lépéseiről, hogy elkerülje a kellemetlenségeket.

További információk:

 • A kötelező biztosítás szüneteltetésével kapcsolatos további információkért forduljon a biztosítójához vagy a Magyar Biztosítók Szövetségéhez.
 • A forgalomból történő kivonással és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos tudnivalókat a Közlekedési Hatóság honlapján találja: https://ugyfelkapu.gov.hu/.

Ne feledje:

 • A kötelező biztosítás szüneteltetése csak indokolt esetben javasolt, mivel a szüneteltetés ideje alatt a jármű nem rendelkezik biztosítási védelemmel.
 • A szüneteltetés nem mentesíti a kötelező biztosítási díj megfizetése alól.
 • A szüneteltetés időtartama legfeljebb egy év lehet. Ezt követően a szerződés automatikusan megszűnik, ha a járművet nem helyezik vissza forgalomba.

További információkért forduljon a biztosítójához vagy a Magyar Biztosítók Szövetségéhez.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia

2024-06-16 09:50

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia: Biztonságos utazás az utakon Az autós utazás külföldre rendkívül népszerű, hiszen szabadságot és kalandot ígér. Azonban a váratlan események bárhol, bármikor bekövetkezhetnek, ezért fontos, hogy felkészüljünk a kockázatokra. Az utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia ebben nyújthat segítséget, biztosítva a gondtalan utazást.

Elolvasom

A kötelező biztosítás felmondása

2024-06-06 18:30

A kötelező biztosítás felmondása Magyarországon meghatározott előírások szerint valósulhat meg. Ez akkor lehetséges, ha a járművet már nem az eredeti tulajdonos tartja üzemben, biztosítóváltás esetén, a jármű forgalomból történő kivonása során, vagy annak értékesítésekor.

Elolvasom

Üzembentartó váltás

2024-06-08 08:24

Az üzembentartó váltás során a gépjármű forgalmi engedélyén szereplő üzembentartó személye változik. Ez többféle okból is történhet, leggyakrabban adásvétel, öröklés, vagy lízingbevételkor.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024