Az elektromos roller biztosítása

2024-05-06 13:12

Az elektromos roller biztosítása: Mi a kötelező, mi nem, és mire figyeljünk? Az elektromos rollerek egyre népszerűbbek a városi közlekedésben, köszönhetően kényelmes és gyors közlekedést biztosító mivoltuknak. Azonban a rollerek használata nem kockázatmentes, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a velük kapcsolatos jogszabályokkal és a biztosítási kötelezettségekkel.

Az elektromos roller biztosítása: Miért kötelező, és hogyan köthetjük meg?

Az elektromos rollerek(mikromobilitási eszközök) egyre népszerűbbek a városi közlekedésben, köszönhetően kényelmes és gyors közlekedést biztosító tulajdonságaiknak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a rollerek használata nem kockázatmentes, és balesetekhez vezethet. Ezért 2024. július 16-tól Magyarországon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni bizonyos elektromos rollerekre.

Mely rollerekre kötelező a KGFB?

A kötelező biztosítás az alábbi feltételeknek megfelelő elektromos rollerekre vonatkozik:

  • Nem emberi hajtásúak
  • Legalább 14 km/h tervezési sebességűek
  • 25 kg-nál nehezebbek (ha a sebességük nem éri el a 25 km/h-t)
  • 25 kg-nál könnyebbek, de a sebességük meghaladja a 25 km/h-t

Mikor NEM kötelező a KGFB?

Nem kell biztosítást kötni az alábbi eszközökre:

  • Emberi erővel hajtott eszközök (pl. kerékpár, görkorcsolya)
  • Elektromos rásegítővel ellátott kerékpárok
  • Mozgássérültek által használt eszközök

Mi a kötelező biztosítás célja?

A KGFB célja, hogy védelmet nyújtson az anyagi károkért, amelyeket a roller okozhat másoknak. A biztosítás megkötése biztonságosabbá teszi a közlekedést mind a rollerek használói, mind a gyalogosok és autósok számára.

Hogyan köthetjük meg a KGFB-t?

A KGFB megkötése a szokásos módon történik. A biztosítóknak június 8-ig kötelesek közzétenni a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjaikat. A biztosítást online is megköthetjük.

Mennyibe kerül a KGFB?

A KGFB díja a roller teljesítményétől, sebességétől és értékétől függően változik. Általánosságban elmondható, hogy a díjak kedvezőek, és pár ezer forinttól kezdődnek évente.

Mi történik, ha nem kötünk KGFB-t?

Amennyiben kötelező biztosításkötelezettségének nem tesz eleget, és balesetet okoz a rollerével, a kárt saját maga köteles megtéríteni. Ez jelentős anyagi terhet jelenthet.

Összefoglalva:

Az elektromos rollerekre 2024. július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. A KGFB megkötése biztonságosabbá teszi a közlekedést és védelmet nyújt az anyagi károkért. A biztosítás megkötése egyszerű és gyors, a díjak pedig kedvezőek. Ne feledje: a felelősségteljes rollerhasználat elengedhetetlen!

A mikromobilitási eszközök remek közlekedési alternatívát nyújtanak, de a felelősségteljes használat elengedhetetlen! A kötelező biztosítás bevezetése hozzájárul a balesetmentes közlekedéshez.

Ha már alaposan körül járta a Mikromobilitási eszközök témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

A kötelező biztosítás táblázat

2024-06-10 15:00

A kötelező biztosítás táblázat vagy tarifa táblázat egy fontos eszköz a biztosítási díjak meghatározásában, mivel segít átláthatóan bemutatni, hogy milyen tényezők alapján számolják a biztosítási díjakat az adott biztosítónál.

Elolvasom

Üzembentartó KGFB esetén

2024-06-08 08:13

Az üzembentartó KGFB esetén az a személy, aki a gépjárművet a saját felelősségére használja. Ez lehet a tulajdonos, de akár más személy is. Fontos megjegyezni, hogy a biztosító kizárólag az üzembentartónak fizet kártérítést baleset esetén.

Elolvasom

Lakásbiztosítás felmondási útmutató

2024-06-11 19:30

Előfordulhat, hogy új, kedvezőbb ajánlatot talál, elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, vagy a lakás körülmények megváltoznak. Bármi is legyen az ok, fontos, hogy tisztában legyen a lakásbiztosítás felmondásának menetével és jogaival.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024