Bonus malus fokozatok

2024-05-06 13:12

A bonus-malus fokozatok egyfajta pontrendszer, amit a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításánál használnak. Ez a rendszer segít a biztosítóknak abban, hogy eldöntsék, milyen kedvezményeket vagy pótdíjakat alkalmazzanak az egyes gépjármű-tulajdonosokra a biztosítás megújításakor. Minél jobb a fokozatod, annál kedvezőbb lehet a biztosításod díja.

Bonus-malus fokozatok: Egyszerűen és érthetően


A bonus-malus fokozatok a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját meghatározó tényezők. Ezek a fokozatok jutalmazzák vagy büntetik a gépjármű tulajdonosokat a vezetési szokásaik alapján. A bonus fokozatok kedvezményeket biztosítanak, míg a malus fokozatok pótdíjakat jelentenek. Ezek a fokozatok az ügyfelek kockázati szintjét mutatják, és közvetlen hatással vannak a biztosítási díjakra. Fontos megjegyezni, hogy a bonus-malus fokozatok csak azonos járműtípusok között vihetők át.

Mi a bonus-malus rendszer lényege?

A bonus-malus rendszer célja, hogy ösztönözze a biztonságos vezetést. A rendszer a kármentes vezetőket díjkedvezménnyel jutalmazza, míg a károkozókat pótdíjjal sújtja. A bonus fokozatok a biztosítás díját csökkentik, míg a malus fokozatok növelik azt. Az alapfokozat az A00, amely évente egy fokozattal emelkedik, ha a vezető nem okoz balesetet. Baleset esetén azonban a besorolás visszaesik, például egy B02-es fokozatú ügyfél A00-ra kerül vissza, míg egy A00 fokozatú ügyfél M02-be esik vissza. Magyarországon egy B10 fokozat akár 50% kedvezményt is jelenthet.

A bonus-malus fokozatok típusai

•  Bonus fokozatok: B1-től B10-ig terjedő kategóriák, amelyek kedvezményeket biztosítanak.

•  Malus fokozatok: M01-től M04-ig terjedő kategóriák, amelyek pótdíjakat jelentenek.

•  Alap fokozat: Az A0, ez a kiindulási pont.

Mikor vihetők át a bonus-malus fokozatok?

A bonus-malus fokozatok átvihetők egy másik biztosítóhoz, ha a korábbi szerződést megszüntették és nincs hátralévő díjtartozás. Az átvitelhez szükséges igazolást a régi biztosítónál lehet igényelni.

Hogyan számítják a bonus-malus fokozatokat?

A bonus-malus fokozatokat a biztosított kártörténeti adatai alapján számítják ki. Új üzembentartó esetén az alapfokozat A0 vagy A00. Kármentes vezetés esetén a bonus fokozat évente nő, maximum B10-ig. Károkozás esetén a malus fokozat a károk számától függően változik.

Fontos:

  • A bonusz-malus fokozatokat csak ugyanarra a motorra vagy személygépjárműre lehet átvinni.
  • A bonusz-malus fokozatokat csak akkor lehet átvinni másik biztosítóhoz, ha nincs díjhátralék.
  • A bonusz-malus igazolást a régi biztosítónál kell igényelni.

Tippek a bonusz fokozat javításához:

  • Vezessen óvatosan és körültekintően.
  • Tartsa be a sebességkorlátokat.
  • Ne vezessen fáradtan vagy alkohol hatása alatt.
  • Válasszon olyan parkolóhelyet, ahol az autó biztonságban van.

A bonusz-malus fokozatok célja, hogy ösztönözzék a sofőröket a biztonságos vezetésre, és ezáltal csökkentsék a balesetek számát.

Összefoglalás

A bonus-malus fokozatok a vezetési múlt alapján befolyásolják a biztosítási díjakat. A bonus fokozatok kedvezményeket, a malus fokozatok pedig pótdíjakat eredményeznek. Ezek a fokozatok átruházhatók, ha az ügyfél ugyanazzal a gépjárművel köt új szerződést.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

A kárbejelentés menete

2024-06-05 15:35

A kárbejelentés menete az a folyamat, amely a káreseménytől a kártalanításig vezető lépések sorozatát jelenti.

Elolvasom

Lakásbiztosítás felmondási útmutató

2024-06-11 19:30

Előfordulhat, hogy új, kedvezőbb ajánlatot talál, elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, vagy a lakás körülmények megváltoznak. Bármi is legyen az ok, fontos, hogy tisztában legyen a lakásbiztosítás felmondásának menetével és jogaival.

Elolvasom

Az elektromos roller biztosítása

2024-06-13 08:39

Az elektromos roller biztosítása: Mi a kötelező, mi nem, és mire figyeljünk? Az elektromos rollerek egyre népszerűbbek a városi közlekedésben, köszönhetően kényelmes és gyors közlekedést biztosító mivoltuknak. Azonban a rollerek használata nem kockázatmentes, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a velük kapcsolatos jogszabályokkal és a biztosítási kötelezettségekkel.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024