Bonus-malus rendelet

2024-05-06 13:12

A bonus-malus rendelet alapján a biztosítók a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) díját úgy állapítják meg, hogy megnézik az ügyfél előző biztosítási időszakának kártörténetét. Ez alapján döntik el, hogy melyik bonus-malus osztályba sorolják be az ügyfelet, ami azt jelenti, hogy milyen kedvezményeket vagy pótdíjakat kell fizetnie a következő biztosítási időszakra.

A bonus-malus rendelet az a szabályzat, ami leírja, hogyan kell kiszámítani és alkalmazni a biztosítási díjakat a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításánál. Ez a rendelet magyarázatot ad különböző szakkifejezésekre, mint például a 'kártörténeti adat' vagy az 'újonnan belépő üzemben tartó'.

Ebben a rendeletben található egy táblázat is, ami standard jelöléseket tartalmaz, amiket minden magyar biztosító használ. Ezek a jelölések segítik a biztosítókat abban, hogy átvegyenek ügyfeleket más biztosítóktól, figyelembe véve az ügyfelek korábbi kedvezményeit vagy pótdíjait. A táblázat különböző lehet a jármű típusától függően, mint például személyautó, busz, traktor, vagy motorkerékpár.

A rendelet részletezi a 'kárelőzményi igazolás' szabályait is, ami azt jelenti, hogy milyen információkat kell tartalmaznia egy ilyen igazolásnak. Meghatározza, hogy meddig érvényes egy kártörténeti igazolás, és mit kell tenni, ha valakinek több járműve van. A bonus-malus rendelet szabályozza a határidők betartását is, mind a biztosítók, mind az ügyfelek számára. Ez a rendelet biztosítja, hogy a kedvezmények és pótdíjak rendszere jól szabályozott legyen, és összefüggésben álljon a károkozással és a kármentességgel.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

A kárbejelentés menete

2024-06-05 15:35

A kárbejelentés menete az a folyamat, amely a káreseménytől a kártalanításig vezető lépések sorozatát jelenti.

Elolvasom

A lakásbiztosítás mire fizet térítést

2024-06-16 09:05

A váratlan káresemények komoly anyagi terhet róhatnak Önre és családjára. A lakásbiztosítás egy olyan szerződés, amely védelmet nyújt a lakásában és a benne lévő ingóságaiban keletkezett károk esetén. Ez a befektetés megnyugvást adhat a tudatban, hogy nem kell egyedül szembenéznie a nehézségekkel.

Elolvasom

Lakásbiztosítás felmondó nyilatkozat

2024-06-12 12:00

A lakásbiztosítás felmondásához elengedhetetlen a lakásbiztosítás felmondó nyilatkozat kitöltése és benyújtása a biztosítónak. Ehhez a lépéshez fontos betartani a jogszabályi előírásokat és a szerződés feltételeit, hogy a felmondás gördülékenyen és problémamentesen menjen végbe.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024