Fedezetlenségi díj elévülése

2024-05-06 13:12

A fedezetlenségi díj egy olyan büntetés, amit akkor kell megfizetnie, ha gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a forgalomban.

Fedezetlenségi díj elévülése: Fontos tudnivalók

A fedezetlenségi díj egy büntetés, ami akkor jár, ha gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a forgalomban. A díj mértéke a biztosítás nélküli napoktól függ, és az utolsó öt év fedezetlenségét is figyelembe vehetik.

Fontos:

  • A fedezetlenségi díj elévülési ideje 5 év. Ez azt jelenti, hogy a biztosító 5 éven belül követelheti Öntől a díjat, ha nem volt érvényes KGFB-je.
  • Az elévülés nem jelenti azt, hogy a díjat nem kell megfizetni. Ha a biztosító 3 éven belül követelést indít, a díjat, a kamatokat és a perköltségeket is köteles lesz megtéríteni.

Ellenőrzés:

  • Ha nem biztos benne, hogy van-e érvényes KGFB-je, vagy van-e fedezetlenségi díj tartozása, ellenőrizze a MABISZ honlapján a gépjármű rendszámával.
  • Ha a MABISZ-nál nem talál információt, forduljon biztosítójához. Ők tájékoztatják a díj mértékéről és az elévülési időről.

Mit tehet?

  • Ha fedezetlenségi díjjal tartozik, a lehető leghamarabb rendezze a tartozását.
  • Ha úgy gondolja, hogy tévesen követelik tőle a díjat, forduljon jogi szakértőhöz.

Ne feledje: A fedezetlenségi díj elkerülése érdekében gondoskodjon érvényes KGFB-ről gépjárműve számára!

További információk:

Ne hagyja, hogy a fedezetlenségi díj kellemetlen meglepetést okozzon!

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Utasbiztosítás belföldre

2024-06-13 18:44

Sokan úgy gondolják, hogy az utasbiztosítás csak külföldi utazásokra szükséges, de ez nem így van. Számos biztosító kínál belföldre is érvényes utasbiztosítást, ami biztonságot nyújthat a váratlan események ellen, akár belföldön is.

Elolvasom

A kárbejelentés határideje

2024-06-05 15:22

A kárbejelentési határideje, más szóval a kárbejelentési kötelezettség időkerete, azt az időszakot jelöli, amelyen belül a biztosítási eseményt a biztosítási feltételeknek megfelelően kell jelenteni a biztosítónak, a szükséges információkat szolgáltatni, és lehetőséget biztosítani a jelentett adatok ellenőrzésére.

Elolvasom

Kárbejelentő nyomtatvány

2024-06-05 20:32

A kárbejelentő nyomtatvány egy hivatalos űrlap, amelyet baleseti kár elszenvedése vagy okozása során használnak fel, és funkciója megegyezik a kárbejelentő lappal. Gyakorlatilag a kettő azonos, csak más az elnevezés.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024