Kötelező Biztosítás Halál Esetén

2024-05-06 13:12

Amikor a jármű tulajdonosa elhalálozik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) kezelése is figyelmet igényel. Az eljárás részben függ attól, hogy a járművet mihamarabb átírják-e valaki más nevére, vagy egy ideig nem használják.

Kötelező Biztosítás Halál Esetén: Fontos tudnivalók

Sajnos előfordulhat, hogy szeretteink elvesztése mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) kapcsolatos teendőkkel is szembesülnünk kell. Fontos tudni, hogy a kötelező biztosítás halál esetén nem szűnik meg automatikusan, és az örökösöknek kell intézkedniük a szerződéssel kapcsolatban.

Mit kell tenni?

 1. Bejelentés a biztosítónak: A lehető leghamarabb be kell jelenteni a biztosítónak a szerződő fél halálát. Ehhez a következő dokumentumokra lesz szükség:
  • Halotti anyakönyvi kivonat
  • Öröklési bizonyítvány vagy hagyatékátadó végzés
 2. Döntés a biztosítás jövőjéről: Az örökösöknek a hagyatéki eljárás lezárulta után kell dönteniük a KGFB jövőjéről. Három lehetőségük van:
  • Folytatják a meglévő szerződést: Ez a legegyszerűbb megoldás. Ebben az esetben be kell jelenteni a biztosítónak az új üzembentartó adatait, és meg kell fizetni a következő negyedéves díjat.
  • Új szerződést kötnek: Az örökösök új KGFB-t köthetnek a gépjárműre. Ez esetben a régi szerződést meg kell szüntetni.
  • Lemondják a szerződést: Ez csak akkor lehetséges, ha a gépjárművet eladják vagy lebontják. A szerződés lemondásához további dokumentumokra lesz szükség (pl. adásvételi szerződés, bontási bizonyítvány).
 3. Átíratás: Ha az örökösök tovább kívánják használni a gépjárművet, át kell íratniuk a saját nevükre. Ehhez az okmányirodába kell fordulniuk, és a következő dokumentumokat kell bemutatniuk:
  • Forgalmi engedély
  • Törzskönyv
  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Érvényes műszaki vizsga
  • Kötelező biztosítás befizetését igazoló dokumentum

Fontos:

 • A kötelező biztosítás nélküli gépjármű nem vehet részt a forgalomban!
 • Amennyiben az örökösök nem intézkednek a KGFB-vel kapcsolatban, a gépjárművet elvonhatják a forgalomból, és bírságot szabhatnak ki.

További információk:

Ne feledje: a kötelező biztosítás halál esetén is érvényben marad. Az örökösöknek a lehető leghamarabb be kell jelenteniük a biztosítónak a halálesetet, és dönteniük kell a biztosítás jövőjéről.

Hasznos tanácsok:

 • Ha nem biztos benne, mit kell tennie, forduljon a biztosítójához vagy a Magyar Biztosítók Szövetségéhez.
 • Gyűjtse össze a szükséges dokumentumokat a bejelentéshez és az átíráshoz.
 • Intézze a teendőket minél előbb, hogy elkerülje a bírságot és a forgalomból való elvonást.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező Biztosítás Jogosítvány Nélkül

2024-06-08 09:46

Magyarországon lehetséges kötelező biztosítást kötni jogosítvány nélkül, de csak meghatározott feltételeknek mellett.

Elolvasom

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia

2024-06-16 09:50

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia: Biztonságos utazás az utakon Az autós utazás külföldre rendkívül népszerű, hiszen szabadságot és kalandot ígér. Azonban a váratlan események bárhol, bármikor bekövetkezhetnek, ezért fontos, hogy felkészüljünk a kockázatokra. Az utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia ebben nyújthat segítséget, biztosítva a gondtalan utazást.

Elolvasom

Kártalanítási Számla

2024-06-04 19:15

A kártalanítási számla egy olyan alap, amit a MABISZ kezel, és ez biztosítja a pénzügyi védelmet azok számára, akiket olyan gépjárművezetők okoztak kárt, akik nem rendelkeznek biztosítással. Ez az alap áll a károsultak rendelkezésére, ha a balesetet ismeretlen gépjárművezető okozta, és kiterjed a személyi sérülésekre, valamint a gépjárműben keletkezett súlyos sérülésekre vagy halálesetekre is.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024