Kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra

2024-05-06 13:12

Magyarországon minden autóra kötelező érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni, ez alól a külföldi rendszámú autók sem kivételek. Azonban a megszokottól eltérően, magyar rendszámú autóra lehet csak KGFB-t kötni, külföldi rendszámú autóra nem.

Kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra: Mire kell figyelni a KGFB-vel kapcsolatban?

Magyarországon minden autóra kötelező érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni, ez alól a külföldi rendszámú autók sem kivételek. Azonban a kötelező biztosítás megkötése kissé eltér a magyar rendszámú autóknál.

Honosítás:

Ha hosszabb távon, huzamosabban szeretné használni Magyarországon a külföldi rendszámú autóját, honosítani kell azt. Ez azt jelenti, hogy a járművet magyar forgalomba kell helyezni, magyar rendszámot és forgalmi engedélyt kell szereznie rá. A honosítás során magyar rendszámú kötelező biztosítást is kell kötnie a gépjárműre.

Átmeneti használat:

Amennyiben átmenetileg, például tanulmányok miatt tartózkodik Magyarországon, és csak rövid ideig kívánja használni a külföldi autóját, nem kötelező honosítani a járművet. Ebben az esetben használhatja a külföldi rendszámot és a külföldi kötelező biztosítást is. Fontos azonban, hogy a külföldi kötelező fedezetet nyújtson a magyar minimális követelményeknek. Ezt a fedezetet a zöld kártya igazolja.

Fontos:

 • A honosítás során meg kell vizsgáltatnia a járművet a hatóságokkal.
 • Magyar forgalmi engedélyt és rendszámot kell szereznie.
 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötnie a magyar rendszámú autóra.
 • Ha átmenetileg tartózkodik Magyarországon, használhatja a külföldi rendszámot és a külföldi kötelező biztosítást, de annak fedezetének meg kell felelnie a magyar minimális követelményeknek.
 • Ha huzamosabban szeretné használni a külföldi autóját Magyarországon, honosítania kell a járművet, és magyar rendszámú kötelező biztosítást kell kötnie rá.
 • A kötelező biztosítás kötelező! Ha nem rendelkezik érvényes kötelező biztosítással, bírságra számíthat.

Tippek:

 • A kötelező biztosítás díja a jármű típusától, korától, motorteljesítményétől és a bonusz-malusztól függ.
 • Több biztosító társaságtól is beérhet árajánlatot, mielőtt biztosítást kötne.
 • Az online kalkulátorok segíthetnek összehasonlítani a díjakat.
 • Ha a külföldi rendszámú autót jogtalanul használják a forgalomban, bírságot kockáztat.
 • A balesetek esetén a külföldi biztosítóval kell elintézni a kártérítést, ami bonyolultabb lehet, mint a magyar biztosítóval.

Hasznos linkek:

Összefoglalva:

A külföldi rendszámú autók esetében is kötelező érvényes kötelező biztosítással rendelkezni. A honosított járművekre magyar rendszámú kötelező biztosítást kell kötni, míg az átmenetileg használt autók esetében a külföldi kötelezőnek a magyar minimális követelményeknek kell megfelelnie. Ne feledje, a kötelező biztosítás a balesetek okozta károkkal szembeni védelmet nyújtja.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező biztosítás váltás határidő

2024-06-10 16:20

A kötelező biztosítás váltás határidő betartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy zökkenőmentesen válthass biztosítót, és a következő évben is meglegyen a szükséges fedezeted. Akár évfordulós, akár kampányidőszakos váltásról van szó, lényeges, hogy tisztában legyél a határidőkkel és a feltételekkel.

Elolvasom

Kötelező biztosítás váltás és a megtakarítás

2024-06-09 14:20

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) váltása egy kiváló lehetőség a spórolásra és a jobb feltételek elérésére gépjárműve biztosításában. Magyarországon évente egyszer van lehetősége a biztosítóváltásra, leggyakrabban a biztosítási évfordulón vagy a KGFB kampányidőszakban.

Elolvasom

Utasbiztosítás gyerekeknek

2024-06-13 17:30

A gondtalan családi nyaralás elengedhetetlen kelléke a megfelelő utasbiztosítás. Ez a gyerekek esetében különösen fontos, hiszen ők érzékenyebbek a betegségekre és a balesetekre, és a külföldi orvosi ellátás is jelentős kiadással járhat.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024