Kötelező Biztosítás Második Autóra

2024-05-06 13:12

A kötelező biztosítás második autóra beszerzése gyakori dilemma a járműtulajdonosok körében. A párhuzamos üzemeltetés speciális szabályaihoz kötött, ezért fontos alaposan tájékozódni a feltételekről és a bonus-malus rendszer működéséről.

Kötelező Biztosítás Második Autóra: Ismerje meg a lényeget!

Több gépjárműve van, és mindegyiket a forgalomban használja? Akkor Önnek kötelező a kötelező biztosítás második autóra megkötése! De mi is ez a párhuzamos üzemeltetés, és mire kell figyelni a szerződéskötéskor?

Mi a párhuzamos üzemeltetés?

Egyszerűen fogalmazva, ez azt jelenti, hogy Önnek egyszerre több érvényes kötelező biztosítással rendelkező autója is van. Fontos megjegyezni, hogy minden autóra külön szerződést kell kötni, függetlenül a darabszámtól.

A párhuzamos üzemeltetés szabályai:

 • Külön biztosítás minden autóra: Ez a sarkalatos pont. Nem számít, hány autója van, mindegyikre kötelező a KGFB megkötése.
 • Saját bonus-malus besorolás: Ellentétben a közhiedelemmel, a bonusokat nem lehet átruházni a különböző autókra. A második autó az A00-ból indul, és a saját kármentes vezetési múltja alapján alakul ki a besorolása.
 • Károkozás: Ha az egyik autóval kárt okoz, az csak annak a járműnek a bonus-malus besorolását érinti. A többi autó besorolása nem változik. Viszont, ha ismételten okoz kárt bármelyik autójával, az összességében rontja a bonus-malus besorolását.

A kötelező biztosítás második autóra előnyei:

 • Rugalmas járműpark-kezelés: Könnyedén cserélgetheti autóit a biztosítási státusz befolyásolása nélkül.
 • Egyedi kockázatkezelés: Minden autóra a valós használati adatok alapján szabják meg a díjat.

Tippek a kötelező biztosítás második autóra kötéséhez:

 • Hasonlítsa össze az ajánlatokat: Ne elégedjen meg az elsővel, keresse a legkedvezőbb feltételeket!
 • Tájékoztassa a biztosítót: Fontos, hogy tudjanak a párhuzamos üzemeltetésről a korrekt árazás érdekében.
 • Olvassa el alaposan a szerződést: Győződjön meg róla, hogy minden megfelel az elvárásainak.

Fontos:

 • A pontos feltételekről mindig egyeztessen előre a biztosítóval.
 • A díjat számos tényező befolyásolja, pl. a jármű típusa, kora, teljesítménye.
 • Hasonlítson össze több ajánlatot a díjak és feltételek alapján.

Ne feledje: A kötelező biztosítás második autóra kötelező a forgalomban való részvételhez. A tudatos tájékozódás és a körültekintő választás révén Ön is megtalálhatja a legkedvezőbb megoldást!

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező biztosítás rendszám változás esetén

2024-06-09 13:30

A kötelező biztosítás rendszámváltozás bejelentése az Ön felelőssége. A pontos és naprakész adatokkal biztosíthatja a zökkenőmentes biztosítási védelmet és a gyors kártörténet-kezelést.

Elolvasom

Kötelező biztosítás segédmotorra

2024-06-10 14:20

A magyar jogszabályok egyértelműen kimondják, hogy minden segédmotoros kerékpárra kötelező megkötni a gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB), amint forgalomban kívánják használni. Ez a szabály kivétel nélkül érvényes, függetlenül attól, hogy a segédmotornak van-e rendszáma vagy sem.

Elolvasom

Kötelező biztosítás zöldkártya

2024-06-10 22:02

A kötelező biztosítás zöldkártya egy nemzetközileg elfogadott igazolás, amely biztosítja, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes felelősségbiztosítással a külföldön okozott károkra is. Ez a dokumentum elengedhetetlen a külföldön történő autózáshoz, és sok országban kötelezően magunkkal kell vinnünk.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024