Kötelező Biztosítás Rendszám Nélkül

2024-05-06 13:12

Magyarországon bizonyos esetekben lehetséges kötelező biztosítást kötni rendszám nélküli járműre is.

Kötelező Biztosítás Rendszám Nélkül: Mikor Lehetséges és Hogyan Kössünk?

Gépjárműve még nincs forgalomban, de biztosítást kötne rá?

Magyarországon lehetséges kötelező biztosítást kötni rendszám nélküli járműre is, de csak bizonyos esetekben és feltételekkel. Íme egy összefoglaló a leggyakoribb helyzetekről:

Mikor köthető kötelező biztosítás rendszám nélkül?

 • Új gépjármű vásárlása: Ha új autót vásárol, de még nem kapta meg a forgalmi engedélyt és a rendszámot, "ideiglenes" kötelező biztosítást köthet a vásárlás napjától. Ezt az "ideiglenes" biztosítást az alvázszám alapján kötik meg, és később átváltják végleges KGFB-re, ha megvan a rendszám.
 • Külföldről behozott gépjármű: Ha külföldről hoz be autót Magyarországra, és még nem rendelkezik magyar rendszámmal, kötelező biztosítást kell kötnie a forgalomba helyezésig. Ezt a biztosítást is az alvázszám alapján kötik meg. A végleges forgalomba helyezéshez már érvényes rendszámmal ellátott KGFB szükséges.
 • Rendszám elvesztése vagy lopása: Ha elveszítette vagy ellopták a gépjármű rendszámát, és a pótlás folyamatban van, akkor is kell KGFB a járműre. A biztosítást az alvázszám alapján kötik meg, és amint megkapja az új rendszámot, be kell jelentenie a biztosítójának.
 • Segédmotoros kerékpárok, elektromos kerékpárok és elektromos rollerek: Ezek a járművek nem kötelezően rendelkeznek rendszámmal, de kötelező biztosítással kell rendelkezniük. A kötelező biztosítást az alvázszám/motorszám/szériaszám alapján kötik meg.

Fontos: A kötelező biztosítás rendszám nélkül nem minden esetben elérhető, és nem minden biztosító köt ilyen típusú biztosítást. A biztosítási díj a jármű típusától, életkorától, teljesítményétől és a bonusz-malusztól függően változik.

Hogyan köthető kötelező biztosítás rendszám nélkül?

A kötelező biztosítás rendszám nélkül online vagy telefonon is megköthető a legtöbb biztosítótársaságnál. A biztosításkötéshez szükséges lesz az alábbi adatok megadása:

 • A jármű típusadata (pl. gyártmány, típus, alvázszám/motorszám/szériaszám/azonosítójel)
 • A tulajdonos személyes adatai
 • A forgalmi engedély (ha van)
 • Az ideiglenes forgalmi engedély (ha van)

A biztosító vagy az alkusza tájékoztatni fogja Önt a díjakról és a feltételekről, és segíteni fog a biztosítás megkötésében.

Tippek:

 • Mielőtt kötelező biztosítást kötne rendszám nélkül, hasonlítsa össze a különböző biztosítók ajánlatait, és válassza a legkedvezőbbet.
 • Olvassa el alaposan a biztosítási feltételeket, és győződjön meg róla, hogy tisztában van a biztosítás által nyújtott fedezettel.
 • Ne feledje, hogy a kötelező biztosítás rendszám nélkül csak ideiglenes megoldás. A lehető leghamarabb szerezze be a gépjármű rendszámát, és kösse meg a végleges KGFB-t.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező biztosítás zöldkártya

2024-06-10 22:02

A kötelező biztosítás zöldkártya egy nemzetközileg elfogadott igazolás, amely biztosítja, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes felelősségbiztosítással a külföldön okozott károkra is. Ez a dokumentum elengedhetetlen a külföldön történő autózáshoz, és sok országban kötelezően magunkkal kell vinnünk.

Elolvasom

A kötelező biztosítás alkusz

2024-06-06 19:25

A kötelező biztosítás alkusz alkalmazása Magyarországon egy bevált és elterjedt eljárás, amely a gépjármű tulajdonosoknak nyújt támogatást abban, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási csomagot találják meg.

Elolvasom

Lakásbiztosítás csonttörés fedezete

2024-06-11 18:45

Lakásbiztosítás csonttörés fedezete: Mire figyeljen? A lakásbiztosítás kiegészítő csonttörés szolgáltatása egyre népszerűbb, hiszen anyagi védelmet nyújt a váratlan balesetek okozta sérülések esetén.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024