Kötelező biztosítás segédmotorra

2024-05-06 13:12

A magyar jogszabályok egyértelműen kimondják, hogy minden segédmotoros kerékpárra kötelező megkötni a gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB), amint forgalomban kívánják használni. Ez a szabály kivétel nélkül érvényes, függetlenül attól, hogy a segédmotornak van-e rendszáma vagy sem.

Kötelező biztosítás segédmotorra: Nézzük a lényeget!

Gondolkodott már azon, hogy robogót vásároljon? Remek választás lehet a városi közlekedéshez, de ne feledje, a kötelező biztosítás segédmotorra is kötelező! Ez a biztosítás nem csak a jogszabályoknak megfelelő, de a felelősségteljes motorozás alapja is.

Mi minősül segédmotornak?

A magyar jogszabályok szerint segédmotornak minősül az a kétkerekű jármű, amelynek:

  • Motorja legfeljebb 50 köbcentiméteres (elektromos motor esetén 4 kW)
  • Legnagyobb sebessége a műszaki adatok szerint nem haladja meg az 50 km/h-t

Ez a kategória a legtöbb robogót és néhány kisméretű motorkerékpárt is magában foglal.

Kötelező a segédmotorra a kötelező biztosítás?

Igen, a kötelező biztosítás segédmotorra is kötelező, függetlenül attól, hogy van-e rendszáma a járműnek. A biztosítás fedezi a balesetek során okozott károkat, így megvédheti Önt a anyagi következményektől.

Hogyan köthetek kötelező biztosítást segédmotorra?

A kötelező biztosítás segédmotorra kötése egyszerű és gyors:

  1. Válasszon biztosítót: Több biztosító is kínál KGFB-t segédmotorra, különböző díjakkal és feltételekkel. Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a legkedvezőbb opció megtalálása érdekében.
  2. Adja meg a segédmotor adatait: A biztosításkötéshez meg kell adni a segédmotor pontos adatait, beleértve a márka, típus, alvázszám, és ha van, a rendszám adatait is.
  3. Kötjük meg a szerződést: Miután kiválasztottuk a biztosítót és megadtuk a szükséges adatokat, megköthetjük a KGFB szerződést.

Fontos:

  • Mindig ügyeljünk arra, hogy a biztosítási szerződésben szereplő adatok naprakészek legyenek.
  • A kötelező biztosítás segédmotorra nem csak kötelező, de felelősségteljes is. Biztosítással nemcsak mások anyagi kárait téríthetjük meg egy baleset esetén, de a saját magunkat is megvédhetjük a váratlan kiadásoktól.

Teendők, ha a segédmotornak nincs rendszáma:

Ha a segédmotornak még nincs rendszáma, először ideiglenes forgalmi engedélyt kell kiváltani, és ideiglenes kötelező biztosítást kell kötni. Ezt követően be kell jelenteni és regisztrálni a segédmotort a közlekedési hatóságnál, ahol megkapjuk a végleges forgalmi engedélyt és a rendszámot. Végül frissíteni kell a kötelező biztosítást is a végleges rendszám megadásával.

További információk:

  • A segédmotorok kötelező biztosításának alapdíjai általában alacsonyabbak, mint a nagymotoroké. A díjakat befolyásolják a segédmotor paraméterei, a biztosító kockázatelemzése, és a választott önrész mértéke.
  • A segédmotorokra nem vonatkozik a bonus-malus rendszer, azaz a balesetmentes vezetésért nem jár díjkedvezmény.

Ne feledje: A kötelező biztosítás segédmotorra a biztonságos közlekedés alapja! Ne induljon el az utazásra érvényes biztosítás nélkül!

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

A kötelező biztosítás felmondása

2024-06-06 18:30

A kötelező biztosítás felmondása Magyarországon meghatározott előírások szerint valósulhat meg. Ez akkor lehetséges, ha a járművet már nem az eredeti tulajdonos tartja üzemben, biztosítóváltás esetén, a jármű forgalomból történő kivonása során, vagy annak értékesítésekor.

Elolvasom

Kötelező Biztosítás Visszaigénylése

2024-06-10 16:40

Előfordult már, hogy előre kifizette a kötelező biztosítást egy egész évre, de az év során eladta autóját? Ha igen, akkor jogosult lehet a kötelező biztosítás visszaigénylésére. Ez azt jelenti, hogy visszakaphatja a biztosítási díj azon részét, amely a hátralévő időszakra vonatkozik.

Elolvasom

Lakásbiztosítás balesetbiztosítása

2024-06-11 18:20

A lakásbiztosítás kiegészítő szolgáltatásaként elérhető lakásbiztosítás balesetbiztosítás egy olyan opció, amely anyagi védelmet nyújt a lakásban tartózkodóknak baleset esetén. Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítás balesetbiztosítása nem helyettesíti a professzionális balesetbiztosítást, de értékes kiegészítő lehet.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024