Kötelező biztosítás utánfutóra

2024-05-06 13:12

Magyarországon a forgalomban kötelező biztosítás utánfutóra is. Minden utánfutónak rendelkezniük kell érvényes kötelező biztosítással (KGFB). Ez a biztosítás fedezi azokat a károkat, amelyeket az utánfutó okoz harmadik félnek a közúti közlekedés során.

Kötelező biztosítás utánfutóra: Fontos dolgok egy csokorban

Gyakran adódik a kérdés, hogy az utánfutóra is kötelező-e a biztosítás. A válasz egyértelmű: igen, a forgalomban közlekedő utánfutókra is kötelező a gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB), más néven kötelező biztosítás. Ez a biztosítás fedezi azokat a károkat, amelyeket az utánfutó okoz harmadik félnek a közúti közlekedés során.

Miért fontos a kötelező biztosítás utánfutóra?

 • Kötelező: A magyar jogszabályok szerint minden forgalomban közlekedő utánfutóra érvényes kötelező biztosítással kell rendelkezni. A pótkocsi forgalmi engedélyének átírásához és a műszaki vizsgához is szükséges a biztosítás megléte.
 • Védi Önt a kártérítési kötelezettségtől: Amennyiben az Ön utánfutója balesetet okoz, a kötelező biztosítás fedezi a károsult harmadik félnek okozott károkat. Ez megóvja Önt a magas kártérítési kötelezettségektől.
 • Biztonságot nyújt: A kötelező biztosítás tudattal töltheti el Önt, hogy felelősségteljes járművezető, és betartja a jogszabályokat.

Hogyan működik a kötelező biztosítás utánfutóra?

Az utánfutó kötelező biztosítása független a vontató jármű biztosításától. Ez azt jelenti, hogy az utánfutóra külön KGFB szerződést kell kötni. A biztosítási díjat az utánfutó súlya, típusa és besorolása alapján határozzák meg. Általában alacsonyabb, mint a személyautókra vonatkozó díjak, mivel az utánfutók kevésbé vesznek részt aktívan a közlekedésben.

Mik a kötelező biztosítás utánfutóra feltételei?

 • A pótkocsinak rendszámmal ellátott, bejegyzett járműnek kell lennie.
 • A biztosítási szerződésnek érvényesnek kell lennie a pótkocsi használatának teljes ideje alatt.
 • A biztosítási szerződésnek tartalmaznia kell az utánfutó azonosító adatait, mint a forgalmi engedélyben szerepelnek.

Vannak-e különleges esetek a kötelező biztosítással kapcsolatban?

Bizonyos esetekben nem kötelező az utánfutóra kötelező biztosítást kötni:

 • Ha az utánfutót csak zárt területen használják és soha nem viszik közútra, előfordulhat, hogy nem szükséges rá kötelező biztosítást kötni. Azonban ez ritka eset és a biztosítási kötelezettség függ a helyi szabályozástól és az utánfutó használatának jellegétől.
 • Fontos megjegyezni, hogy ezek a kivételek ritkák, és a biztosítási kötelezettség függhet a helyi szabályozástól és az utánfutó használatának jellegétől. Javasolt mindig konzultálni a biztosítóval, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az Ön pótkocsijára érvényes-e a kötelező biztosítás.

Tippek a kötelező biztosítás utánfutóra:

 • Hasonlítsa össze a biztosítási ajánlatokat a különböző biztosítóktól, mielőtt szerződést kötne.
 • Válasszon olyan biztosítási fedezetet, amely megfelel az Ön egyéni igényeinek.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy a biztosítási szerződés naprakész és érvényes.
 • Tartsa meg a biztosítási szerződés másolatát a pótkocsiban.

Ne feledje: A kötelező biztosítás utánfutóra nem csak kötelező, de megéri is. A biztosítás megkötése megvédheti Önt a kártérítési kötelezettségektől és a jogi következményektől. Ne kockáztasson, kössön kötelező biztosítást az utánfutójára még ma!

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kártérítési Ügyvéd

2024-06-08 10:41

kártérítési ügyvéd olyan jogi szakértő, aki kizárólag az Ön érdekeit képviseli a biztosítókkal szembeni vitákban. Szakértelmével meggyorsítja a jogi eljárást, maximalizálja a kártérítési összeget, és megkíméli Önt a stressztől.

Elolvasom

Kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra

2024-06-09 10:50

Magyarországon minden autóra kötelező érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni, ez alól a külföldi rendszámú autók sem kivételek. Azonban a megszokottól eltérően, magyar rendszámú autóra lehet csak KGFB-t kötni, külföldi rendszámú autóra nem.

Elolvasom

Kárrendezés

2024-06-06 19:37

A kötelező biztosítás alkusz feladatai közé tartozik a kárbejelentéstől kezdve a kártérítés véglegesítéséig vagy elutasításáig terjedő összes munkafolyamat lebonyolítása.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024