Kötelező Biztosítás Visszaigénylése

2024-05-06 13:12

Előfordult már, hogy előre kifizette a kötelező biztosítást egy egész évre, de az év során eladta autóját? Ha igen, akkor jogosult lehet a kötelező biztosítás visszaigénylésére. Ez azt jelenti, hogy visszakaphatja a biztosítási díj azon részét, amely a hátralévő időszakra vonatkozik.

Kötelező Biztosítás Visszaigénylése: Ne Várjon, Pénze Vár Önt!

Eladta gépjárművét? Ne felejtsen el visszakérni a befizetett kötelező biztosítás díj egy részét! A kötelező biztosítás visszaigénylése egy egyszerű folyamat, amellyel visszaszerezheti a pénzét, amit a nem lejárt időszakra fizetett be.

Miért fontos a kötelező biztosítás visszaigénylése?

  • Pénz visszaszerzése: Ha előre befizette a teljes éves díjat, de időközben eladta a járművet, jogosult a befizetett összeg egy részének visszatérítésére.
  • Kerülje a felesleges kiadásokat: Ne fizessen a biztosításért olyan időszakra, amikor már nem Ön a tulajdonosa a gépjárműnek.

Hogyan működik a kötelező biztosítás visszaigénylése?

  1. Értesítse a biztosítót: Jelentse be a biztosítójának a jármű eladását. Ezt megteheti telefonon, e-mailben vagy személyesen.
  2. Szolgáltassa be a szükséges dokumentumokat: Mutassa be a biztosítónak a gépjármű eladását igazoló iratokat, mint az adásvételi szerződést és a forgalmi engedélyt.
  3. Igényelje a visszatérítést: A legtöbb esetben a biztosító automatikusan visszatéríti a díj egy részét. Ha nem, akkor be kell nyújtania a visszatérítési igényt.

Fontos: A kötelező biztosítás visszaigénylésének feltételei és a visszatérített összeg biztosítótársaságonként eltérhetnek. A pontos információkért forduljon a saját biztosítójához.

Tippek a kötelező biztosítás visszaigényléséhez:

  • Minél hamarabb igényelje: A legtöbb biztosító korlátozza a visszaigénylési határidőt. Ezért mielőbb indítsa el a folyamatot a gépjármű eladása után.
  • Gyűjtse össze a szükséges iratokat: Mielőtt felveszi a kapcsolatot a biztosítójával, gyűjtse össze a gépjármű eladásával kapcsolatos összes dokumentumot.
  • Ne feledje: A kötelező biztosítás visszaigénylése egy jog, amellyel Ön is élhet. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy visszaszerezze a befizetett díj egy részét!

Hasznos források:

Ne feledje: A fentiek általános tájékoztatásul szolgálnak. A pontos feltételekről és a visszaigénylési folyamatról a saját biztosítójától érdemes tájékozódnia.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező biztosítás bónusz elévülése

2024-06-06 19:04

A kötelező biztosítás bónusz elévülése esetén a biztosítottak elveszíthetik kedvezményes díjszabásukat. Ezért fontos, hogy a biztosítási előzményeket és a bónuszokat rendszeresen ellenőrizzük és időben érvényesítsük.

Elolvasom

Kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra

2024-06-09 10:50

Magyarországon minden autóra kötelező érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni, ez alól a külföldi rendszámú autók sem kivételek. Azonban a megszokottól eltérően, magyar rendszámú autóra lehet csak KGFB-t kötni, külföldi rendszámú autóra nem.

Elolvasom

Kárenyhítés

2024-06-06 19:55

A Kárenyhítés olyan tevékenység, amely a már megtörtént károk vagy biztosítási események negatív következményeit hivatott mérsékelni. Ez a feladat a kármegelőzéstől eltérően, szerződéses megállapodás nélkül is kötelező érvényű a károsult számára, a polgári jogi előírásoknak megfelelően.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024