Lakásbiztosítás felmondása

2024-05-06 13:12

Lakásbiztosítás felmondása: Minden, amit tudnod kell! A lakásbiztosítás felmondása egy olyan lépés lehet, amit számos okból meg kell tennünk. Lehet, hogy új, kedvezőbb ajánlatot találtunk, elégedetlenek vagyunk a jelenlegi szolgáltatónkkal, vagy a lakásunk körülmények megváltoztak.

Lakásbiztosítás felmondása: Ismerje meg jogait és kötelezettségeit!

A lakásbiztosítás felmondása egy gyakori lépés, ha nem elégedett a szolgáltatóval, a díjjal, vagy jobb ajánlatot talált máshol. A folyamat meglehetősen egyszerű, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnie a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Mikor mondhatja fel a lakásbiztosítását?

 • Évfordulón: A legtöbb szerződés automatikusan megújul az évfordulón. A felmondáshoz legalább 30 nappal (de akár 60 nappal) az évforduló előtt írásban kell értesítenie a biztosítót.
 • Márciusi kampány: 2024-től egy új jogszabálynak köszönhetően márciusban bárki, díjmentesen felmondhatja a lakásbiztosítását, függetlenül az évfordulótól. A felmondási határidő 2024. április 2. éjfél.
 • Érdekmúlás: Bizonyos esetekben, például ingatlan eladása vagy bérlői szerződés megszűnése esetén, az "érdekmúlás" jogcímén a biztosítási évfordulótól függetlenül is felmondhatja a lakásbiztosítását.

Hogyan mondja fel a lakásbiztosítását?

 1. Tájékozódjon: Ellenőrizze a szerződését a felmondási időszakkal és a felmondás módjával (írásban, online űrlap, stb.) kapcsolatosan.
 2. Válasszon új biztosítót: Amennyiben szükséges, keressen új lakásbiztosítást, és hasonlítsa össze a díjakat, a fedezetet és a szolgáltatásokat.
 3. Készítse el a felmondó nyilatkozatot: Írjon egy írásbeli felmondó nyilatkozatot, amelyben megadja a szerződés számát, a felmondás okát (ha szükséges) és a felmondás hatályba lépésének dátumát.
 4. Juttassa el a felmondó nyilatkozatot a biztosítónak: A felmondó nyilatkozatot a biztosító által megadott címre kell postázni, e-mailben elküldeni, vagy online űrlapon benyújtani.
 5. Kövesse nyomon a folyamatot: Győződjön meg róla, hogy a biztosító befogadta a felmondó nyilatkozatot, és kapott írásbeli visszaigazolást a felmondásról.

Fontos tudnivalók:

 • A felmondási időszak betartása kötelező.
 • A felmondás okának megjelölése nem kötelező, de ajánlott.
 • A felmondás nem jár díjjal, kivéve a márciusi kampányban, ha a felmondó nyilatkozatot nem a biztosító által megadott határidőig juttatták el.
 • Ha díjhátraléka van, a biztosító nem fogadja el a felmondást.

Tippek:

 • A felmondó nyilatkozatot minél előbb küldje el a biztosítónak, hogy elkerülje az automatikus megújulást és a vele járó díjfizetési kötelezettséget.
 • A felmondás okának megjelölésével segíthet a biztosítóknak a szolgáltatásaik javításában.
 • A márciusi kampányban érdemes figyelni a határidőkre, hogy kihasználhassa a díjmentes felmondás lehetőségét.

Fontos: A lakásbiztosítás felmondása során mindig írásbeli értesítést kell küldeni a biztosítónak. A felmondási időszak betartása kötelező. A felmondás okának megjelölése nem kötelező, de javíthatja a biztosító szolgáltatásainak minőségét.

Ha a lakásbiztosításával végzett, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője, mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kötelező Biztosítás Meddig Érvényes?

2024-06-09 12:00

A kötelező biztosítás meddig érvényes? Ez a kérdés gyakran felmerül a járműtulajdonosok körében. A válasz összetett, és a biztosítási szerződés típusától, a megkötés dátumától és a kampányidőszakoktól függően változhat.

Elolvasom

A lakásbiztosítás mire fizet térítést

2024-06-16 09:05

A váratlan káresemények komoly anyagi terhet róhatnak Önre és családjára. A lakásbiztosítás egy olyan szerződés, amely védelmet nyújt a lakásában és a benne lévő ingóságaiban keletkezett károk esetén. Ez a befektetés megnyugvást adhat a tudatban, hogy nem kell egyedül szembenéznie a nehézségekkel.

Elolvasom

Lakásbiztosítás felmondási útmutató

2024-06-11 19:30

Előfordulhat, hogy új, kedvezőbb ajánlatot talál, elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, vagy a lakás körülmények megváltoznak. Bármi is legyen az ok, fontos, hogy tisztában legyen a lakásbiztosítás felmondásának menetével és jogaival.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024