MABISZ díj

2024-05-06 13:12

Amennyiben valaki a biztosítási díj megfizetésére szolgáló türelmi idő letelte után sem rendezi a tartozását, vagy egyáltalán nem köt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, úgy a MABISz díj (fedezetlenségi díj) kerül kiszabásra. Ez a díj tulajdonképpen egy pénzbírság, amely a biztosítás hiányának pótlására szolgál.

A MABISZ Díj Egyszerűen

 

Mi az a MABISZ díj?

A MABISZ díj, vagyis a fedezetlenségi díj, egy büntető jellegű összeg, amit azok fizetnek, akiknek gépjárműve nincs kötelező biztosítással (KGFB) ellátva. Ezt a díjat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szedi be és kezeli.

Hogyan működik a MABISZ díj rendszere?

A MABISZ díjat a gépjármű tulajdonosának kell megfizetnie azért az időszakért, amíg a jármű nem volt biztosítva. A MABISZ ezt a díjat használja fel a biztosítás nélküli balesetek kártérítésére.

Milyen feladatokat lát el a MABISZ a díjjal kapcsolatban?

•  Díj kiszámítása: A MABISZ számítja ki a díjat a jármű típusa, a biztosítás nélküli időszak hossza és a baleseti kockázat alapján.

•  Díj behajtása: A MABISZ behajtja a díjat a gépjármű tulajdonosától.

•  Díjak elosztása: A befolyt díjakat a MABISZ a kártalanítási számlára utalja, amelyből a biztosítás nélküli balesetek kártérítéseit finanszírozzák.

Mi a célja a MABISZ díjnak?

•  Visszatartó hatás: A díj célja, hogy elrettentse a gépjármű tulajdonosokat a biztosítás elmulasztásától.

•  Kártalanítási forrás: A díj segítségével a MABISZ kártérítést nyújt azoknak, akik biztosítás nélküli baleset áldozatai lettek.

Mikor és hogyan kell megfizetni a MABISZ díjat?

A gépjármű tulajdonosának a biztosítási díjjal együtt kell megfizetnie a MABISZ díjat. Ha a biztosítást egy összegben fizeti, a MABISZ díjat is 30 napon belül kell rendezni.

Van-e lehetőség részletfizetésre?


Igen, ha a biztosítás nélküli időszak meghaladja a 120 napot, a biztosító részletfizetési lehetőséget kínálhat.

Fontos tudnivalók:

•  A MABISZ díj nem azonos a biztosítási díjjal, hanem büntető jellegű összeg.

•  A MABISZ díj elmulasztása esetén további szankciók is érvényesülhetnek.

•  A MABISZ díjat még akkor is meg kell fizetni, ha a járművet nem használják.

•  A díj nem elengedhető, és behajtják, ha nem fizetik meg időben.

Hogyan kerülhető el a MABISZ díj?

•  Ellenőrzés: Győződjön meg róla, hogy gépjárművére érvényes KGFB-biztosítás van.

•  Megelőzés: Ne hagyja az utolsó pillanatra a biztosítás megújítását.

•  Tervezés: Új gépjármű vásárlása esetén azonnal kösse meg a KGFB-biztosítást.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

 

További bejegyzések

Utasbiztosítás kutyával

2024-06-12 18:50

A kutyák családtagok, és mint ilyenek, megérdemlik, hogy velünk tartsanak a pihenésre is. Azonban a felelősségteljes gazdi gondoskodik kedvence biztonságáról az utazás során is. Ezért elengedhetetlen az utasbiztosítás kutyával megkötése.

Elolvasom

Fedezetlenségi díj elévülése

2024-06-08 10:11

A fedezetlenségi díj egy olyan büntetés, amit akkor kell megfizetnie, ha gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a forgalomban.

Elolvasom

Lakásbiztosítás felmondó nyilatkozat

2024-06-12 12:00

A lakásbiztosítás felmondásához elengedhetetlen a lakásbiztosítás felmondó nyilatkozat kitöltése és benyújtása a biztosítónak. Ehhez a lépéshez fontos betartani a jogszabályi előírásokat és a szerződés feltételeit, hogy a felmondás gördülékenyen és problémamentesen menjen végbe.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024