Üzembentartó KGFB esetén

2024-05-06 13:12

Az üzembentartó KGFB esetén az a személy, aki a gépjárművet a saját felelősségére használja. Ez lehet a tulajdonos, de akár más személy is. Fontos megjegyezni, hogy a biztosító kizárólag az üzembentartónak fizet kártérítést baleset esetén.

Üzembentartó KGFB esetén: Minden, amit tudnod kell!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése minden forgalomban közlekedő gépjárműre kötelező Magyarországon. De ki az az üzembentartó KGFB esetén? Ő az a személy, aki a mindennapokban használja a gépjárművet, és akinek felelőssége a biztosítás megkötése és a díjfizetése.

Melyik a leggyakoribb eset?

A leggyakoribb, hogy a tulajdonos azonos az üzembentartóval is, azaz ugyanaz a személy a tulajdonosa és használója is a gépjárműnek.

Milyen kötelezettségei vannak az üzembentartónak?

 • Kötelező KGFB megkötése: Az üzembentartónak érvényes KGFB-vel kell rendelkeznie a gépjárműre, és a díjat is neki kell befizetnie.
 • Műszaki állapot: Gondoskodnia kell a gépjármű üzemképes állapotáról, beleértve a rendszeres karbantartást, a műszaki vizsgáztatást és a forgalmi engedélyben szereplő adatok naprakészségét.
 • KRESZ betartása: Be kell tartania a KRESZ és más vonatkozó jogszabályok előírásait.

Hogyan zajlik az üzembentartó váltás?

Ha az üzembentartó megváltozik, az alábbiakat kell tenni:

 1. Üzembentartói szerződés: Kitölteni egy szerződést, amiben szerepel a gépjármű adata, a régi és új üzembentartó adatai, és a váltás dátuma.
 2. Bejelentés: Bejelenteni a váltást az okmányirodában. Mindkét félnek jelen kell lennie, vagy meghatalmazottnak kell lennie.
 3. KGFB módosítás: Az új üzembentartónak új KGFB-t kell kötnie, a régi szerződést pedig fel kell mondani.

Fontos: Az új üzembentartónak azonnal KGFB-t kell kötnie a váltás után. A fedezetlen gépjárműért bírság jár.

További tudnivalók:

 • Az üzembentartó váltás illetékmentes, ha egyenesági rokonok között történik.
 • Bejelenteni 15 napon belül kell a járási hivatalban.
 • A KGFB díja az üzembentartó bonusz-malus besorolásától függ.
 • A forgalmi engedélyben szerepelnie kell az üzembentartó nevének.
 • Az üzembentartónak jogában áll a gépjárművet ideiglenesen kivonni és újra forgalomba helyezni a forgalomból.

Összefoglalva: Az üzembentartó a KGFB kapcsán felel a gépjármű jogszerű üzemeltetéséért, a biztosítás megkötéséért és a díjfizetésért, a gépjárműadóért, a műszaki vizsgáztatásért, és a KRESZ betartásáért.

Ha már alaposan körül járta az üzembentartás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kárrendezés

2024-06-06 19:37

A kötelező biztosítás alkusz feladatai közé tartozik a kárbejelentéstől kezdve a kártérítés véglegesítéséig vagy elutasításáig terjedő összes munkafolyamat lebonyolítása.

Elolvasom

A lakásbiztosítás váltás

2024-06-12 14:00

lakásbiztosítás váltás egy gyakori és fontos lépés a felelősségteljes ingatlantulajdonosok életében. Akár jobb feltételeket, kedvezőbb díjakat vagy jobb kiszolgálást keres, a váltás segíthet megtakarítani a pénzét és nyugodtabbá teheti az otthonvédelmet.

Elolvasom

A kárbejelentés menete

2024-06-05 15:35

A kárbejelentés menete az a folyamat, amely a káreseménytől a kártalanításig vezető lépések sorozatát jelenti.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024