Üzembentartói jog lemondása

2024-05-06 13:12

z üzembentartói jog lemondása egy lényeges lépés, amennyiben Ön már nem kívánja használni a gépjárművet, de nem is értékesíti. Fontos, hogy tisztában legyen a folyamat menetével és a felmerülő kötelezettségekkel.

Üzembentartói jog lemondása - Egyszerűen és érthetően

Az üzembentartói jog lemondása egy lényeges jogi aktus, amellyel Ön lemond az üzembentartás jogáról és felelősségéről egy adott gépjármű kapcsán. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nem használhatja a járművet a forgalomban, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) is megszűnik.

Röviden:

 • Az üzembentartó az a személy, aki felel a gépjármű üzemeltetéséért és a forgalomban tartásáért (nem feltétlenül a tulajdonos).
 • Az üzembentartói jog lemondásával átadod ezt a felelősséget a tulajdonosnak, vagy egy másik személynek.
 • A lemondás után a gépjárművet nem használhatod a forgalomban, és a KGFB is megszűnik.

A lemondás menete:

 1. Nyilatkozat benyújtása: Írásban kell kérelmezni az okmányirodában az üzembentartói jog lemondását. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gépjármű forgalmi engedélyének számát, a tulajdonos és az üzembentartó adatait.
 2. Dokumentumok bemutatása: Be kell mutatni a forgalmi engedélyt és a KGFB befizetését igazoló dokumentumot.
 3. Díjak befizetése: Ki kell fizetni az eljárási díjat, és az esetleges adótartozást.
 4. Forgalmi engedély módosítása: Az okmányiroda módosítja a forgalmi engedélyt, jelezve az üzembentartói jog lemondását.

Fontos:

 • A lemondás nem visszavonható.
 • A gépjárművet csak új forgalmi engedély és KGFB beszerzése után veheted újra üzembe.
 • A lemondásnak díja van.
 • A pontos feltételekről és díjakról az okmányiroda vagy a Magyar Közúti Közlekedési Hatóság (MKKH) honlapján tájékozódhatsz.

Mikor érdemes lemondani az üzembentartói jogot?

 • Ha eladja a gépjárművet.
 • Ha már nem akarja használni a gépjárművet.
 • Ha selejtezni kell a gépjárművet.
 • Ha elköltözik az országból.
 • Ha a gépjárművet tartósan le kell állítani.

Az üzembentartói jog lemondása és a KGFB:

 • A lemondás után a KGFB automatikusan megszűnik.
 • Bizonyos esetekben visszatérítést kaphat a KGFB díjából.

Ne feledd: Az üzembentartói jog lemondása egy fontos jogi aktus. Mielőtt megteszed, győződj meg róla, hogy mindent értesz, és tisztában vagy a következményekkel. Ha bármilyen kérdésed van, fordulj az okmányirodához.

Ha már alaposan körül járta az üzembentartás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Kártérítési per saját biztosítóval

2024-06-08 10:53

A kártérítési ügyvéd olyan jogi szakértő, aki kizárólag az Ön érdekeit képviseli a biztosítókkal szembeni vitákban. Szakértelmével meggyorsítja a jogi eljárást, maximalizálja a kártérítési összeget, és megkíméli Önt a stressztől.

Elolvasom

A lakásbiztosítás alkuszi kötése

2024-06-06 19:16

A Lakásbiztosítás Alkuszi kötése elengedhetetlen a lakóterület és annak tartalmának biztonsága szempontjából. A sokféle piaci lehetőség között nem egyszerű megtalálni az ideális megoldást, de ebben nyújthat segítséget egy lakásbiztosítás alkusz.

Elolvasom

Bonus-malus táblázat

2024-06-04 20:40

A bonus-malus táblázat egy könnyen érthető módszer, amely bemutatja, hogyan befolyásolják a balesetek számától függően a biztosítási díjakat a különböző bonus és malus szintek. A biztosítók e táblázat segítségével határozzák meg, hogy a vezetők mennyi kedvezményt vagy pótdíjat kapnak a múltbeli baleseteik alapján.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024