Zöldkártya

2024-05-06 13:12

A Zöldkártya egy nemzetközileg elfogadott gépjármű-biztosítási igazolás, amely azt bizonyítja, hogy a jármű tulajdonosa hazájában rendelkezik olyan felelősségbiztosítással, ami a külföldön okozott károkra is érvényes. Magyarországon csak a nemzetközi Zöldkártya használható, amely kiterjed a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra is.

Zöldkártya: Tudnivalók


A Zöldkártya egy nemzetközi szinten elismert biztosítási igazolás, amely tanúsítja, hogy a gépjármű tulajdonosa rendelkezik olyan felelősségbiztosítással, amely külföldön okozott károk esetén is érvényes. Magyarországon a nemzetközi Zöldkártya használata kötelező, ha külföldre utazunk. Ez a dokumentum segít elkerülni a lehetséges bírságokat és szankciókat, amelyek a Zöldkártya hiányában merülhetnek fel.

Miért fontos a Zöldkártya?

A Zöldkártya különösen azok számára fontos, akik nemzetközi útra indulnak, mivel sok országban ez a dokumentum kötelező. A Zöldkártya Rendszer jelenleg 48 országot foglal magában, beleértve az Európai Unió tagállamait és több más országot is.

Hogyan szerezhető be a Zöldkártya?

A Zöldkártyát a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) nyújtó biztosítótól lehet beszerezni, általában ingyenesen. A biztosító postai úton vagy elektronikus formában is kézbesítheti a dokumentumot.

Mit tartalmaz a Zöldkártya?

A Zöldkártyán megtalálható:

•  A biztosító neve és címe

•  A jármű forgalmi rendszáma

•  A kötelező biztosítás kötvényszáma

•  A Zöldkártya érvényességi ideje

•  A területi érvényesség, azaz mely országokban érvényes a Zöldkártya

További tudnivalók a Zöldkártyáról

•  A Zöldkártya Rendszer tagországaiban a KGFB is elfogadott lehet.

•  Egyes országok külön igazolást is kérhetnek.

•  A Zöldkártya elvesztése esetén újat kell igényelni a biztosítótól.

•  A Zöldkártya nem helyettesíti a forgalmi engedélyt, és csak a KGFB biztosításra vonatkozik.

Fontos emlékeztető

Mielőtt külföldre utazik, bizonyosodjon meg róla, hogy érvényes Zöldkártyával rendelkezik, és azt mindig magánál tartja. További információkért látogasson el a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapjára. Ne feledje, hogy a Zöldkártya nélküli vezetés komoly bírságokhoz vezethet.

Ha már alaposan körül járta a zöldkártya témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Üzembentartói jog lemondása

2024-06-08 09:10

z üzembentartói jog lemondása egy lényeges lépés, amennyiben Ön már nem kívánja használni a gépjárművet, de nem is értékesíti. Fontos, hogy tisztában legyen a folyamat menetével és a felmerülő kötelezettségekkel.

Elolvasom

Kármentességi nyilatkozat

2024-06-06 19:46

A kármentességi nyilatkozat olyan okirat, amelyet a biztosítási szerződés újraaktiválását kérelmező ügyfél tölt ki, igazolva, hogy a díjmentes időszakban keletkezett esetleges károkért nem terjeszt elő igényt.

Elolvasom

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia

2024-06-16 09:50

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia: Biztonságos utazás az utakon Az autós utazás külföldre rendkívül népszerű, hiszen szabadságot és kalandot ígér. Azonban a váratlan események bárhol, bármikor bekövetkezhetnek, ezért fontos, hogy felkészüljünk a kockázatokra. Az utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia ebben nyújthat segítséget, biztosítva a gondtalan utazást.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024