Kötelező Biztosítás Igazolása Külföldön

2024-05-06 13:12

A zöldkártya egy nemzetközi biztosítási igazolás, amely bizonyítja, hogy a jármű rendelkezik az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A zöldkártya rendszer egy nemzetközi megállapodás része, amely lehetővé teszi a gépjárművek zökkenőmentes határátlépését azon országok között, amelyek részt vesznek ebben a rendszerben.

Kötelező Biztosítás Igazolása Külföldön: Minden, Amit Tudnia Kell!

Külföldi autózásra készül? Ne feledkezzen meg a kötelező biztosítás külföldi igazolásáról! A váratlan helyzetekre való felkészülés elengedhetetlen, egy esetleges baleset pedig bárhol bekövetkezhet.

Mi az a zöldkártya?

A zöldkártya egy nemzetközi biztosítási igazolás, amely bizonyítja, hogy gépjárműve rendelkezik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással az adott országban. Ez a dokumentum nem helyettesíti a kötelező biztosítást, csupán annak meglétét tanúsítja.

Fontos megjegyezni:

 • A zöldkártya nem minden országban kötelező a belépéshez. Vannak országok, ahol a rendszámtábla alapján ellenőrzik a biztosítást, máshol elegendő a magyar forgalmi engedély bemutatása.
 • A zöldkártya nemzetközi érvényességű a zöldkártya rendszer tagországaiban. Ezek többsége európai ország, de ide tartozik néhány más, Európán kívüli ország is. A tagállamok aktuális listáját megtalálja a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján. (https://mabisz.hu/zoldkartya/)
 • A zöldkártya a határellenőrzések során, illetve baleset esetén szolgál arra, hogy gyorsan és egyszerűen igazolja a jármű biztosítási fedezetét. Ez különösen fontos lehet, ha a helyi hatóságok nem ismerik fel az adott ország saját biztosítási dokumentumait.
 • A zöldkártya segít egyszerűsíteni a kártérítési eljárásokat baleset esetén, mivel egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a biztosítási fedezet meglétére. Ez időt és pénzt takaríthat meg Önnek.

Előnyök:

 • Gyorsabb és egyszerűbb kárrendezés
 • Egyértelmű bizonyíték a biztosítási fedezetre
 • Kommunikációs akadályok leküzdése

Hogyan szerezhető be a zöldkártya?

A zöldkártyát a jármű kötelező biztosítását kötő biztosítótól lehet igényelni. Általában ingyenes vagy kis díj ellenében adják ki. Fontos, hogy a zöldkártyát még az utazás előtt szerezze be, mert a határon már késő lehet.

Hol kell kérni az igazolást a kötelező biztosításról külföldön?

Amennyiben a zöldkártya nem kötelező az adott országban, a kötelező biztosítás meglétét a következő módokon lehet igazolni:

 • Rendszámtábla: Bizonyos országokban a rendszámtábla alapján ellenőrzik a biztosítást.
 • Forgalmi engedély: A magyar forgalmi engedély sok országban elfogadott igazolásként szolgál.
 • Nemzeti igazolás: Egyes országokban a helyi biztosító által kiállított igazolást is elfogadják.

Fontos: Mielőtt külföldre utazik, tájékozódjon a célország aktuális előírásairól a kötelező biztosítás igazolásával kapcsolatban.

Összefoglalva:

A zöldkártya egy hasznos eszköz, amely megkönnyíti a kötelező biztosítás igazolását külföldön. Fontos, hogy még az utazás előtt szerezze be, és tájékozódjon a célország aktuális előírásairól. Ne feledje: a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen a külföldi autózáshoz!

 • A kötelező biztosítás igazolása külföldön elengedhetetlen a zökkenőmentes és jogszerű autózáshoz.
 • A zöldkártya a legelterjedtebb módja a kötelező biztosítás igazolásának a zöldkártya rendszerben részt vevő országokban.
 • A zöldkártyát a jármű kötelező biztosítását forgalmazó biztosítótársaságtól lehet beszerezni, általában ingyenesen vagy kis díj ellenében.
 • Fontos, hogy a zöldkártyát még az utazás megkezdése előtt szerezzük be.
 • Bizonyos országokban a zöldkártya mellett további dokumentumokra is szükség lehet a kötelező biztosítás igazolásához.
 • A kötelező biztosítás igazolása külföldön során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban javasolt felvenni a kapcsolatot a jármű kötelező biztosítását forgalmazó biztosítótársasággal.

Ha már alaposan körül járta a kötelező biztosítás témáját, nézze meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik kötelezője (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat.

További bejegyzések

Utasbiztosítás kalkulátor a gondtalan utazás kulcsa

2024-06-16 13:20

Az utasbiztosítás kalkulátorok használata nagyon egyszerű. Csak meg kell adnia az utazás adatait, a biztosított személyek adatait és az Ön igényeit. A kalkulátor ezután összegyűjti a releváns ajánlatokat a piacon lévő összes biztosítótól, és átlátható formában jeleníti meg Önnek.

Elolvasom

Kötelező biztosítás váltás és a megtakarítás

2024-06-09 14:20

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) váltása egy kiváló lehetőség a spórolásra és a jobb feltételek elérésére gépjárműve biztosításában. Magyarországon évente egyszer van lehetősége a biztosítóváltásra, leggyakrabban a biztosítási évfordulón vagy a KGFB kampányidőszakban.

Elolvasom

Kötelező Biztosítás Visszaigénylése

2024-06-10 16:40

Előfordult már, hogy előre kifizette a kötelező biztosítást egy egész évre, de az év során eladta autóját? Ha igen, akkor jogosult lehet a kötelező biztosítás visszaigénylésére. Ez azt jelenti, hogy visszakaphatja a biztosítási díj azon részét, amely a hátralévő időszakra vonatkozik.

Elolvasom
Kötelező biztosítás kalkulátor - 2024